skip to Main Content

Vi importerar träet till våra golv från hela världen, och lagerför det i fabriken i Krägga. En del av träet är färg- och kvistsorterat redan när vi får det, annat sorterar vi för hand när vi tillverkar golven. Vissa färg- och kvistvariationer får man dock alltid räkna med när man arbetar med trä.

Färgsortering
Varje tilja, bänkskiva och golv som lämnar vår fabrik i Krägga har sorterats för hand för att uppnå jämnast möjliga färgjämnhet. Alla färgavvikelser kan dock ej sorteras bort, vilket är tur tycker vi då det vackra med trä är just de olika färgnyanserna.

Hårdhetsgrad
Det finns olika sätt att mäta hårdheten i trä. Eftersom växtplats och annat påverkar varje enskilt träds utveckling, får dessa siffror ses som vägledande. Siffrorna är framtagna enligt Brinellmetoden; en internationell stand­ard där hårdheten anges i stigande skala.

traslag_start
traslag_ask

ASK

Asken är stark och tålig med markerad ådring. Träet är övervägande ljust men har en brun kärna. Ask sorteras efter den bruna kärnveden, askgolv kan därför innehålla mycket brunt. Ask har livligare färgvariationer än ek. Har ej kvistar.
Hårdhetsgrad: 3,9 – 4,1.

traslag_teak

TEAK

Ett medelhårt träslag med en vacker bärnstensfärg. Teaken är fet i sig och är därför speciellt lämplig i miljöer med stora fuktvariationer som badrum och båtar. Den sorterade teaken vi säljer har nästan ingen kvist. Vi kan erbjuda FSC-märkt teak från plantager i t.ex. Panama.
Hårdhetsgrad: 2,5 – 2,8.

traslag_jatoba

JATOBA

Jatoba är ett mycket hårt, tungt och starkt träslag som kommer från Central- och Sydamerika. Vi erbjuder FSC-märkt jatoba. Färgen är rödbrun till mörkt rödbrun, strukturen är slät.
Hårdhetsgrad: 7,0.

traslag_merbau

MERBAU

Merbau är ett hårt, mörkt träslag som passar utmärkt som golv i lokaler med extra hårt slitage. Färgen varierar från mellanbrun via mörkt rödbrun till svart. Vi hämtar vår merbau, av certifierat virke, från Sydostasien.
Hårdhetsgrad: 4,2 – 4,5

traslag_ek

EK

Ek är ett relativt hårt träslag och har måttliga fuktrörelser. Vanligen gör vi vår kortstav av europeisk ek, och tiljan av amerikansk ek. Viteken är lätt gråbrun i färgen och har en markerad ådring.
Hårdhetsgrad: 3,5 – 4,0.

traslag_rodek

RÖDEK

Precis som viteken är träet relativt hårt, men rödeken är ljusare i färgen och går mot rosa.
Hårdhetsgrad: 3,5 – 4,0

traslag_lonn

LÖNN

Lönn är ett hårt och ljust träslag med stora fuktrörelser. Ofta förväxlas lönn och björk, då båda är ljusa och har ett liknande utseende. Lönnen har dock en flammig och mer markerad ådring än björken. Lönn har nästan ingen kvist.
Hårdhetsgrad: 4,0 – 4,6.

traslag_bjork

BJÖRK

Björk är ett ljust och ganska mjukt träslag som inte bör användas i miljöer som är utsatta för hårt slitage. Ådringen är mild. Liksom andra träslag mörknar björk lite med tiden och får en varmare ton.
Hårdhetsgrad: 2,3 – 2,7.

traslag_korsbar

KÖRSBÄR

Ett medelhårt träslag som vi importerar från USA. Direkt efter hyvling är körsbärstiljan ljusrosa men efter ytbehandling och en tid i dagsljus mörknar träet och får en cognacsfärg. Strukturen är tämligen lugn.
Hårdhetsgrad: 3,0 – 3,2.

traslag_amerikanskvalnot

AMERIKANSK VALNÖT

Amerikansk valnöt är mörkare brun än europeisk valnöt. Den har en anstrykning åt violett och är jämnare i färgen. Porerna är också något grövre.
Hårdhetsgrad: 2,3 – 3,2.

Back To Top